Zonnepanelen, ook bekend als fotovoltaïsche of PV-panelen, zijn gemaakt om meer dan 25 jaar mee te gaan. In feite werken veel zonnepanelen die al in de jaren tachtig zijn geïnstalleerd nog steeds op de verwachte capaciteit. Niet alleen zijn zonnepanelen opmerkelijk betrouwbaar, de levensduur van zonnepanelen is de afgelopen 20 jaar dramatisch toegenomen. Goede zonnepanelen kunnen 20 tot 30 jaar meegaan, maar er is niet per se een datum waarop u de uwe onmiddellijk moet vervangen.
Het is belangrijker om aandacht te besteden aan hun productiviteit. Als uw zonnepanelen nog in goede staat zijn en voldoende elektriciteit produceren, hoeven ze mogelijk niet te worden vervangen. Aan de andere kant, als u merkt dat uw elektriciteitsrekening omhoog gaat omdat uw zonnepanelen niet langer het lukken, dan is het waarschijnlijk tijd om ze te vervangen. Het gemiddelde zonnepaneel verliest elk jaar 0,8% van zijn productie volgens een onderzoek van het National Renewable Energy Laboratory (NREL).
Premiumfabrikanten zoals SunPower bieden echter panelen met degradatiesnelheden tot 0,3%, wat betekent dat hun panelen veel langer meegaan in vergelijking met de meeste andere fabrikanten. Dit maakt de afbraaksnelheid een essentieel aspect om te overwegen bij het vergelijken van zonnepanelen tijdens uw onderzoeksproces vóór aankoop. Zonnepanelen gaan ongeveer 20 jaar mee, volgens de Federal Trade Commission. Maar er is veel meer aan de hand dan dat, het exacte aantal hangt af van verschillende factoren, zoals het type paneel, de manier waarop het systeem is geïnstalleerd, het klimaat waarin u woont, en het onderhoud.
Het goede nieuws is dat, met goed onderhoud, uw paneel wel 40-50 jaar kan werken. Lees verder om te weten hoe u ervoor kunt zorgen dat uw paneel zo lang meegaat. Hieronder beantwoorden we de vraag hoe lang zonnepanelen meegaan, evenals enkele factoren die van invloed zijn op hun levensduur en hoe u ervoor kunt zorgen dat ze langer meegaan om de meeste stralen voor uw geld op te vangen. Aangezien de meeste huiseigenaren op zoek zijn naar zonne-pv (fotovoltaïsche) stroom om hun elektriciteitskosten te verlagen, is het logisch dat u de levensduur van uw zonnepanelen wilt voorspellen.
Alle zonnepanelen worden na verloop van tijd langzaam afgebroken, wat betekent dat ze minder elektriciteit produceren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht. Tot 90 procent van het glas- en halfgeleidermateriaal in de ontmantelde panelen kan worden hergebruikt in nieuwe panelen of andere glasproducten. Zonnepaneelsystemen zullen een verminderd vermogen vertonen om zonlicht te absorberen en om te zetten in zonne-energie gedurende hun levensduur. Vanwege de manier waarop zonnebatterijen overtollige elektriciteit opslaan, is de gemiddelde levensduur van zonnebatterijen ongeveer tien jaar en moeten ze in de meeste gevallen eerder worden vervangen dan uw panelen.
Hoe langer uw zonnepanelen effectief elektriciteit blijven opwekken, hoe meer geld u uiteindelijk bespaart. Het gemiddelde break-evenpunt voor energiebesparingen op zonnepanelen vindt zes tot 10 jaar na installatie plaats. Volgens een studie van het National Renewable Energy Laboratory (NREL) is de gemiddelde afbraaksnelheid 0,50% voor alle zonnepanelen. Ik heb ook ontdekt dat het stevigere SolarSaga 100W zonnepaneel een geweldige aanvulling is op de buitenkit die ik in mijn auto bewaar.
Een manier waarop degradatie van zonnepanelen plaatsvindt, is door microscheuren die zich vormen in het silicium van de zonnecellen. Als u wilt weten hoeveel u kunt besparen met zonne-energie, moet u de zonnebesparingsschatter van SunPower bekijken om een gratis schatting te krijgen van het zonne-energiepotentieel van uw huis. Terwijl zonnepanelen meteen een paar percentages verliezen als gevolg van LID, vertraagt de afbraaksnelheid aanzienlijk voor de rest van hun levensduur. Hoewel zonnepanelen stevig zijn en gebouwd om druk te weerstaan, kunnen uw panelen veel lijden tijdens een ruw installatieproces.
Zonnepanelen zijn hier niet immuun voor, en het is dat constante heen en weer dat ze onder druk zet en die kleine scheurtjes veroorzaakt.
Bron: zen-zonne-energie.be - Wat is de levensduur van zonnepanelen?